Admin
Admin
0 comentariu
0 vot
306 vizualizare

Despre

Postat 11 lună în urmă
Rockul progresiv,stil de rock ambitios si adesea grandios aparut la sfarsitul anilor `60 in principal in Anglia ,atingand varful de popularitate la inceputul anilor´70 ,continuand insa ca gen musical si in zilele noastre. Rockul progresiv a fost in mare o miscare europeana si isi are marea parte de influente din muzica clasica si jazz in contrast cu rockul american care a fost influentat de rhythm&blues si country, desi exista si exceptii notabile in Lumea Noua ca si Kansas si Rush considerata de multi ca fiind cel mai bun exemplu al acestui curent. Peste ani au aparut numeroase subgenuri ale rockului progresiv, ca rockul simfonic, art rock si metal progresiv.

Artistii rockului progresiv au incercat sa se indeparteze de limitele stilului rock si pop transmis la radio si au propulsat rockul spre punctul in care acesta atinge complicatia jazzului sau a muzicii clasice. Este admirat de fani pentru complexitate, solicitand un nivel ridicat de virtuozitate muzicala pentru a fi cantat. Criticii au catalogat adesea acest gen ca fiind un gen pompos si libertin. Asta din cauza ca spre deosebire de genurile country sau hip hop, rock-ul progresiv este greu de definit intr un mod concludent. Principalele formatii care abordau genul in 1970 (Yes , Genesis , Emerson Lake and Palmer , Rush and King Crimson) nu au un sound asemanator. Exista discutii si in ceea ce priveste apartenenta celor de la The Beatles , Phish si Radiohead la acest gen.

Compozitii lungi, cateodata peste 20 de minute, cu melodii complicate si armonioase care cer numeroase ascultari pentru a fi intelese. Acestea sunt adesea descrise ca epopee si sunt cele mai clare exemple de muzica clasica. Un exemplu timpuriu este piesa Echoes de 23 de minute a celor de la Pink Floyd. Alte faimoase exemple include piesa celor de la Jethro Tull`s , ` Thick as a Brick ` de 43 de minute, formatia Yes cu piesa ` Close to the Edge ` (18 minute) si cei de la Genesis` cu piesa ` Supper`s Ready ` (23 de minute). Exemple extra,mai recente, sunt piesele de 60 de minute ` Light of Day ` cantata de cei de la Green Carnation si ` Garden of Dreams ` cantata de cei de la Flower Kings.Versuri care transmit naratii greu de patruns,incluzand anumite teme , cum ar if : fantasticul , istoria , religia , razboiul , dragostea , si nebunia. Mai multe formatii de rock progresiv de la inceputul anilor `70 (in special cele din Germania) au compus versuri preocupate cu probleme politice si sociale.Albume notiune , in care o tema sau o relatare este explorata pe un album intreg in o maniera similara cu un film sau cu o piesa. In zilele vinylului , acestea erau de obicei un dublu record stabilit cu maneci indoite, croite vulgar. Exemple faimoase include ` The Lamb Lies Down on Broadway ` cantata de Genesis, ` Tales from Topographic Oceans ` cantata de Yes, ` 2112 ` cantata de Rush, ` Dark Side of the Moon ` si ` The Wall ` cantate de Pink Floyd si cel mai recent ` Metropolis Part II: Scenes from a Memory ` cantata de Dream Theater si ` Snow ` cantata de Spock`s Beard.
Citeşte mai mult